fredag 7 januari 2011

Idag vid middagsbordet hade vi en diskussion om utvecklingsstörda barn, det händer ju att jag jobbar med sånna. Helt plöstligt säger Jimmy "Jag skulle verkligen inte vilja ha ett sånt barn, om jag fick det så skulle jag börja undra om det var nått fel på mig" och jag svarade efter en stund "att jag får hellre ett utvecklingsstört barn än ett barn som börjar knarka i tonåren för då skulle jag börja fundera på vad jag gjort för fel!" och jimmy svarade "det är ju inte föräldrarnas fel att barn börjar knarka, det är ju hela omgivningen!"

Men jag står nog fast i det jag sa. Visst så kan de bästa föräldrarna som alltid varit närvarande och satt gränser få barn som missbrukar eller är destruktiva. Men jag tror att väldigt mycket ligger hos föräldrarna och omgivningen i stort. Men det är ju ändå föräldrarna som sätter gränser för barn och ska förhindra att barn hamnar i dåligt sällskap så länge det nu går att förhindra.

Att ett barn blir utvecklingsstört eller får en förlossningsskada är (oftast) ingens fel.Det går fel ibland och med tanke på hur mycket som händer är inne är det ju konstigt att det går bra så ofta som det gör det.

Nu förstår jag att frågan är som pest eller kollera men jag undrar vad ni tycker!!

3 kommentarer:

Heidi sa...

Jadu, jag vet inte riktigt vad jag tycker. Kan nog hålla med både dig och Jimmy fast på olika vis tror jag.

Men ändå tror jag lite på ödet, får man ett sjukt barn så var det liksom meningen att det skulle bli så. Då får man helt enkelt göra det bästa av det - säkert mycket lättare sagt än gjort. Jag vet inte alls vad jag själv skulle tänka... svårt att sätta sig in liksom. Men min första tanke skulle nog bli som Jimmys: VAFAN är det för fel på mig?? varför blev det såhär??

Nej som sagt, svår fråga... och ett helt menlöst svar :-P

Amanda sa...

Jag tror att de som blir knarkare i tonåren är de som har haft en trasslig uppväxt, föräldrarna har av en eller annan anledning varit frånvarande. Kanske frivilligt eller pga eget missbruk eller sjukdom.

en förlossningsskada är ju som du säger något som "bara händer" och de kan få väldigt fina och drägliga liv. Knarkare däremot har inga fina liv.

Jag håller helt med dig!

Mamma sockervadd sa...

Hellre en mongo bäbis än en nerdekad jävla alkis eller knarkare!!! Jag håller med dej steeeeen hårt!!