Hjälte är i allmän betydelse en beundransvärd person som utför stordåd, och som på så sätt vinner stor heder och ära. / wikipedia
Måste man vinna stor heder och ära genom sitt stordåd, för att klassas som hjälte? Är inte dom undersköterskor som tar hand om våra gamla varenda dag utan att få någon som helst uppskattning hjätar? Eller dom män och kvinnor som varje dag sätter sig i sina soppbilar och forslar bort allt vårat skräp så vårat samhälle hålls rent, är inte dom hjältar?
I dagens samhälle så är läkare dom största hjältarna, men dom har ju vunnit heder och ära. Finns det nått finare yrke? Om mina barn skulle komma hem och säga att dom kommit in på läkarskola så skulle jag gråta av stolthet (jag skulle självklart vara stolt över dom hur som, så länge dom följer sitt hjärta). Men läkare får sen lön efter sin heder och ära, det går inte alls att jämföra med sjuksköterskor och undersköterskor som sliter i det tysta. Visst ni att sjuksköterska är den universitetsutbildningen som lönar sig minst om man räknar studielån mot framtida lön?
Jag ger en timme av min ledig dag och några deciliter blod till en helt okänd människa, tre gånger per år. Gör det mig till en hjälte då? För mig är det så självklart, för jag förväntar mig att den dagen jag behöver blod från helt okända människor så ska det finnas där. För mig är det även självklart att jag finns i donationsregistret, när jag dör kan jag bli hjälte genom att rädda andra personer.
Är det inte hjätedåd vi strävar efter varje dag i vår vardag? Oavsett storleken. För mig så kan Jimmy vara en hjälte om han lagat middag när jag kommer hem. Nu ska jag ta och städa upp lite här, så Jimmy tycker jag är helt fantastisk när han kommer hem från jobbet!
1 kommentar:
Hjälte eller inte så tror jag vi måste påminna oss om att ALLA i ett samhälle är viktiga och fyller en minst lika viktig funktion, skulle ALLA vara läkare så skulle ingen odla maten vi äter eller ta hand om soporna och hur skulle samhället se ut då?
Det är egentligen sjukt att vi rankar yrken så olika, när man ser på lönelklyftorna för som sagt var, alla yrken behövs och är lika viktiga!
Skicka en kommentar